Юр’ївський район
www.yuryev-rn.dp.gov.ua


Наша гордість і наша слава




“Районе мій рідний, я славлю тебе
За землі родючі, за добрих людей!
Ти мій неповторний, степовий мій край,
Ти тричі родився, тепер – розквітай!”
(Гімн Юр’ївського району)

Як зелений паросток пробиває собі шлях до сонця крізь каміння, так і юр’ївчани прагнуть самостійно господарювати на своїй землі. Юр’ївський район, як і кожна людина, має свою біографію. Вперше він був утворений в 1923 році й проіснував до лютого 1931 року. Проте в лютому 1935 року був створений заново, і проіснував до 2 січня 1959 року. В складі Павлоградського району Юр’ївський перебував протягом 32 років. Зміна статусу району надала можливість вносити зміни в органи місцевого самоврядування, створювати організації та установи, які надавали і на­дають можливість громадянам вирішувати питання на місці.
5 липня 1991 року Постановою Верховної Ради України № 1300-ХІІ було знову утворено Юр’ївський район. Визначною подією в його житті стала обласна науково-практична конференція 1995 року. На той час інфраструктура району була слабо розвинена. За пропозицією трудових колективів Юр’ївщини виконавчий комітет обласної Ради народних депутатів прийняв рішення № 96 від 4 листопада 1994 року “Про робочий план здійснення заходів щодо відродження та соціального розвитку населених пунктів Юр’ївського району”. В цьому рішенні було чітко визначено широкий комплекс заходів по відродженню трудонедостатніх сіл. В результаті проведеної роботи всі шляхи одяглись в асфальтове покриття, споруджено чимало об’єктів соціально-культурного призначення, прокладено не один кілометр водогонів і газопроводу, невпізнанно змінились вулиці більшості населених пунктів.
Відтоді минуло 20 років. Протягом цього часу відбулось багато змін, адже життя насичене подіями. Юр’ївчани мають власний гімн, герб та прапор району. Чітка стратегія дій і впевненість у кроках до розвитку – це основний принцип системної роботи районного керівництва та органів місцевого самоврядування. Завдяки цьому, збережена інфраструктура району продовжує удосконалюватись.
Активно розвивається агропромисловий комплекс. Замість колгоспів і радгоспів організовано нові агроформування: 11 товариств, 96 фермерських господарств, 4 приватні підприємства та 930 одноосібників, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукції на загальній площі 66634 га сільськогосподарських угідь. В районі працює 2 елеватори по зберіганню та реалізації зерна: ТОВ “Павлоградзернопродукт”, ТОВ “Варварівський елеватор”. Для активізації участі бізнесу в суспільному житті району створено регіональну раду підприємців, представники громадських організацій беруть активну участь в засіданнях за круглим столом, практичних семінарах, тренінгах, що проводяться органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Для оновлення краю розроблено інвестиційні проекти для будівництва заводу по виробництву цегли, комплексу з вирощування птиці, цеху по переробці деревини на щіпку, виділені земельні ділянки, до яких можливе застосування державно-приватного партнерства для обробки земель сільськогосподарського призначення.
Протягом останніх кількох років організації району беруть активну участь в різноманітних конкурсах, як обласних, так і всеукраїнських та міжнародних, на здобуття грантів для розбудови своїх громад. Для задоволення потреб населення на території району працює Центр дозвільних процедур “Єдиний офіс”, Центр надання адміністративних послуг Юр’ївської райдержадміністрації, діють “мобільні офіси”, функціонує “гаряча лінія” для суб’єктів малого підприємництва.
Заклади освіти району значно покращили свій матеріальний стан. Випускники загальноосвітніх шкіл, після навчання у вищих навчальних закладах, реалізовують здобуті знання та вроджений талант в різних сферах життя: це і журналістика, і акторська майстерність, і успішний бізнес тощо.
Відбувається активний розвиток культурної і духовної сфери району. Заклади культури не залишають поза увагою жодної події в житті свого рідного краю чи країни, залучають до участі в них жителів своєї громади. В чотирьох бібліотеках району, завдяки перемозі у Всеукраїнському конкурсі “Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до мережі Інтернет”, створені і працюють Інтернет-центри. Віряни с. Чаплинка в 2012 році отримали новозбудований храм Василя Сповідника.
Зусилля керівництва району та органів місцевого самоврядування спрямовані на створення комфортних умов для проживання та зростання добробуту людей. Громада Юр’ївщини живе, творить, працює з впевненістю, що спільними зусиллями можна досягти власної мети – розквіту рідного краю.
(Шановні Юр’ївчани! Ми започаткували цикл розповідей про розвиток Юр’ївського району протягом 20-ти років з часу проведення конференції по відродженню. Запрошуємо і вас до обговорення. Будемо вам вдячні за відгуки. Далі буде…)


Герб Юр'ївського району.pdfГерб Юр'ївського району.pdf