www.yuryev-rn.dp.gov.ua
ГОЛОВНА СТОРІНКА МАПА САЙТУ ДОПОМОГА Середа, 24 травня 2017 року
Що нового на сайті ?

Архів публікацій
Юр’ївський район >> Новини
АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ (АЧС). ЩО ЦЕ ТА ЧИМ ВОНА НЕБЕЗПЕЧНА?
Версія для друку Написати листа

В Україні, у звязку із новими спалахами захворювання на африканську чуму свиней (АЧС), виникла нагальна необхідність в інформуванні населення Юр'ївського району, щодо подальшого розповсюдження захворювання територією нашої держави.
Так з 01.01.2016 до 05.09.2016 року в Україні зареєстровано 53 випадки захворювання на АЧС, з них 51 випадок серед домашніх свиней та 2 випадки у диких, у тому числі в Полтавській (4 випадки), Одеській (13), Житомирській (1), Кіровоградській (3), Хмельницькій (1), Сумській (5), Чернівецькій (1), Миколаївській (9), Черкаській (1), Чернігівській (2), Кіровоградській (3), Рівненській (3) Волинській (4), Вінницькій (1) та Харківській (3) областях. Захворювання розповсюдилось на 36 районів вище перелічених регіонів та продовжує стрімко захоплювати нові населенні пункти. Тому існує реальна загроза подальшого широкого поширення АЧС на благополучні території.
Африканська чума свиней - це високо контагіозне вірусне захворювання яке перебігає блискавично, гостро, підгостро, іноді безсимптомно, характеризується насамперед гарячкою, ціанозом (синюшністю) шкіри і 97-100% летальністю .
Збудник – ДНК- вірус, який стійкий до широкого діапазону температур і РН середовища і проявляє значну генетичну мінливість. Інфекційність вірусу за температури 5оС зберігається протягом 5-7 років, за глибокого заморожування до 10 років, за кімнатної температури близько 1,5 років, а за високих температур до 37оС до місяця. Він довгий час зберігає життєздатність у фекаліях, грунті, крові та інших предметах, що зумовлює його легке і тривале переживання у навколишньому середовищі та у забруднених приміщеннях і на предметах догляду за тваринами. Під впливом ультрафіолетового випромінювання із сонячних променів вірус знищується протягом 12 годин. У м'ясі інфікованих свиней вірус може зберігатися до півроку. В результаті в умовах утримання свиней з середньою температурою 24оС вірус може успішно зберігатися до 3-4 місяців.
Основним джерелом збудника виступають хворі та перехворілі тварини, в організмі яких вірус може зберігатися і виділятися у навколишнє середовище до 15 місяців. В основному, зараження АЧС відбувається контактним шляхом через пошкоджені шкіру і слизові оболонки, а також аліментарним шляхом через м’ясопродукти, кров та внутрішні органи; вірус також може передаватися трансмісивно через шкірних паразитів та комах, які були в контакті з хворими свинями та трупами; велика імовірність передачі вірусу існує через предмети догляду за тваринами та обслуговуючий персонал. Значну небезпеку становить контакт домашніх свиней з дикими, якого не можна допускати, а також з іншими домашніми та дикими тваринами і птахами, які також можуть перенести інфекцію. Резервуаром та переносником вірусу АЧС у природі є аргасові кліщі(до 12 років). Зараження кліщів вірусом відбувається при ссанні крові хворих свиней у період віремії. Далі вірус розмножується в організмі членистоногих і передається здоровим свиням при повторному кусанні.
Найнебезпечнішим джерелом вірусу АЧС є кров хворих тварин, яка зазвичай (особливо за низьких температур) навіть у мізерних кількостях, здатна дуже довго зберігати велику кількість збудника. Тому примусовий забій тварин, та поширення термічно необробленого м’яса від уражених АЧС свиней, є чи не основним механізмом, який забезпечує безперервність епізоотичного циклу захворювання і його поширення на нові території. Другим за значенням механізмом передачі збудника є – забруднення секретами та екскретами хворих свиней навколишнього середовища, інвентарю, одягу, взуття робітників та господарів, з яким згодом контактуватимуть здорові тварини можливе і атрогенне зараження.
Зазвичай вірус проникає до організму через органи дихання та травлення, а також пошкоджену шкіру і слизові оболонки. Далі він швидко поширюється по кровоносним та лімфатичним судинам і здійснює негативний вплив на лімфоїдну тканину, стінки кровоносних судин та кістковий мозок, збільшується проникність судинних стінок, виникають множинні крововиливи та геморагії.
Першим проявом захворювання на АЧС є швидкий розвиток лихоманки та значне погіршення загального стану тварини.
Для свиней захворювання невиліковне, специфічної профілактики не існує, спричиняє загибель свиней усіх статевовікових груп 97-100%.
Для людей захворювання на АЧС безпечне.

При підозрі, появі перших ознак захворювання у тварин, або загибелі тварин, потрібно терміново звернутись до спеціаліста ветеринарної медицини, який обслуговує господарство або населений пункт.



В.о. начальника Управління
Держпродспоживслужби в
Юр'ївському районі М.О. Кролевецька

Версія для друку Написати листа

Про цей сайт | Запитання | Адміністратор